Zaščitite svojo družino!

Ogljikov monoksid ubija! Je neviden, brez vonja in okusa.
Lahko ga samo slišite – namestite detektor in zaščitite svojo družino še danes!

Znm

Sprošča se pri izgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva: premog, kurilno olje, utekočinjen plin, naravni plin, parafin, les, bencin, nafto, oglje, itd. Za človeka in živali je ogljikov monoksid strupen, saj preprečuje organizmu sposobnost absorbiranja kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiv. Do uhajanja strupenega plina največkrat pride zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje gorilnih naprav za ogrevanje vode in prostorov. Ko pride do uhajanja ogljikovega monoksida pri izgorevanju, se zaradi višje temperature od zraka v okolici najprej dviguje proti stropu. Ker se pri tem meša z zrakom se ohlaja in prične se počasi spuščati proti tlem.

Izpostavljenost veliki koncentraciji ogljikovega monoksida je izjemno škodljiva. Zelo pomembno je, koliko časa smo izpostavljeni strupenemu plinu. O naslednjih simptomih, ki so povezani z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, se pogovorite z vsemi člani vaše družine:

  • Manjša izpostavljenost CO:
    Rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine enake simptomom gripe, možnost je tudi poslabšanja osnovne bolezni, kot npr. kroničnega bronhitisa, angine pektoris itd;

  • Srednja izpostavljenost CO:
    Možni ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip;

  • Visoka izpostavljenost CO:
    Nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.

 

Komentiranje zaprto.